Is Slow Fashion de toekomst van de mode-industrie?

Inleiding

De mode-industrie ligt de laatste jaren onder vuur vanwege de milieu-impact en maatschappelijke kosten van fast-fashion. De massaproductie van kleding en accessoires heeft geleid tot een toename van afval en onderbetaalde werknemers die vaak te maken hebben met onveilige arbeidsomstandigheden. Aan de andere kant van deze trend is echter een beweging gaande: slow fashion brands. Deze merken gebruiken hoogwaardige materialen die langer meegaan dan wat je zou vinden in je plaatselijke winkelcentrum, waardoor je in de loop van de tijd minder aankopen hoeft te doen en tegelijkertijd werknemers over de hele wereld helpt beschermen door ze in dienst te houden met eerlijke lonen.

Mode-industrie

De mode-industrie is een groot deel van de wereldeconomie. In 2016 voegde het $ 2 biljoen toe aan het bruto binnenlands product (bbp) van de wereld, waarbij bijna 60% van de gekochte kleding in Azië werd gemaakt en 80% van de lederwaren die in India en China werden geproduceerd.

De industrie biedt werk aan meer dan 5 miljoen mensen wereldwijd en is verantwoordelijk voor ongeveer 3% van alle banen in Europa en Noord-Amerika samen. Het is ook een van de belangrijkste industrieën op het gebied van buitenlandse handel, goed voor meer dan 10% van de wereldwijde export per jaar.

Fast fashion merken

Hoewel er veel merken zijn die een meer duurzame, ethische en maatschappelijk verantwoorde richting inslaan, heeft de fast fashion-industrie nog een lange weg te gaan. Fast fashion is een niet-duurzame industrie vanwege de focus op kwantiteit boven kwaliteit. Om zo snel mogelijk geld te verdienen, moeten deze bedrijven enorme hoeveelheden kleding tegen lage kosten produceren zonder aandacht te besteden aan de gevolgen voor de mens of het milieu om hen heen. Daardoor gebruiken ze vaak goedkope materialen van onderbetaalde arbeiders die in erbarmelijke omstandigheden werken (mensenrechtenschendingen). Deze producten gaan ook niet erg lang mee: ze zijn niet ontworpen om lang mee te gaan en zien er vaak niet eens goed uit na slechts één wasbeurt, omdat ze zijn gemaakt van stoffen van slechte kwaliteit die niet bestand zijn tegen slijtage.

Fast fashion-merken missen ook elke vorm van voortdurende toewijding aan ethisch gedrag; in plaats daarvan bewijzen ze gewoon lippendienst door modewoorden als “eco” en “biologisch” toe te voegen aan hun marketingmateriaal zonder daadwerkelijk echte veranderingen achter de schermen aan te brengen of enige daadwerkelijke inspanning te leveren voor duurzaamheid die verder gaat dan nodig is, zodat ze iets positiefs over zichzelf kunnen zeggen op sociale media af en toe (wat niet genoeg is).

Wat is slow-mode?

Slow fashion is een manier om kleding te produceren en consumeren die duurzamer is. Slow fashion merken zijn duurder dan fast fashion merken, maar hebben ook producten van hogere kwaliteit. Dit is terug te zien in de gebruikte materialen (natuurlijke vezels zoals katoen) of hun productieproces (handgemaakt).

  • Kun jij het betalen?

  • Overweeg om stukken te kopen die langer meegaan en niet zo vaak hoeven te worden vervangen. Als je iets goedkoops koopt, is de kans groot dat het toch niet lang meegaat!

Voordelen van sustainable fashion voor het milieu?

Als je het milieu wilt helpen, is slow fashion een geweldige manier om dat te doen. Niet alleen zijn de bedrijven die ethischer handelen, ze hebben ook de neiging om minder water en energie te gebruiken dan traditionele modemerken. Een van de grootste boosdoeners van vervuiling in de mode-industrie is plastic afval: plastic zakken en ander verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt door retailers, fabrikanten en zelfs consumenten. Slow Fashion maakt herbruikbare kleding mogelijk, wat helpt om plastic afval te verminderen!

Een andere reden waarom slow fashion altijd beter is voor het milieu dan fast fashion, is omdat het banen creëert die mensen of dieren niet schaden. In landen waar de meeste van onze kleding vandaan komt (China), zijn er aanwijzingen dat werknemers niet over de juiste veiligheidsuitrusting beschikken terwijl ze werken met gevaarlijke chemicaliën zoals kleurstoffen en bleekmiddel; dit brengt hun leven elke dag in gevaar, zodat we elk seizoen nieuwe kleding kunnen hebben zonder na te denken over wat er bij de productie ervan komt kijken!

Voordelen van slow fashion voor de samenleving?

De voordelen van slow fashion voor de samenleving zijn legio. In de eerste plaats steun je een onderneming die beter is voor het milieu. Slow fashion merken gebruiken duurzamere materialen en productiemethoden, waardoor ze minder impact hebben op de planeet dan massaal geproduceerde kledingmerken.

Bovendien, als je een kledingstuk koopt van een slow fashion-merk, help je je gemeenschap door lokaal gemaakte producten te kopen. Door kleding te kopen die is gemaakt door lokale ontwerpers of ambachtslieden in uw omgeving, draagt ​​u bij aan hun welzijn en houdt u geld in het gebied waar het thuishoort in plaats van ergens anders heen te gaan (zoals China). Ten slotte kan het kopen van nieuwe kleding duur zijn! Maar door te kiezen voor een tweedehands artikel uit tweedehandswinkels in plaats van elke keer dat je iets opvalt bij H&M, nieuw te kopen voor de volle prijs; zal na verloop van tijd flink wat geld besparen!

Of deze trend aanslaat, valt nog te bezien, maar het is hoe dan ook goed nieuws voor consumenten die op zoek zijn naar kwaliteitsartikelen tegen betaalbare prijzen!

Hoe komt het u ten goede?

Slow fashion is een term die de praktijk beschrijft van het kopen van kleding met de bedoeling ze voor een lange tijd te dragen, in plaats van artikelen te kopen die goedkoop en wegwerpbaar zijn. Volgens de Slow Fashion-beweging helpt deze beweging in de strijd tegen fast fashion omdat het consumenten aanmoedigt om kleding te kopen die is gemaakt van hoogwaardige materialen en stoffen, die langer meegaan dan hun fast fashion-tegenhangers. Bovendien kunnen consumenten zich goed voelen bij het ondersteunen van lokale bedrijven en ambachtslieden die rechtstreeks met hen samenwerken om deze stukken te maken.

Slow Fashion betekent ook dat je leert wie je kleding heeft gemaakt! Door stukken van hoge kwaliteit te kopen van onafhankelijke ontwerpers of kleine merken (zoals wij!), help je banen in de VS en Canada te behouden – iets wat de meeste grote retailers niet doen omdat ze arbeid in het buitenland kunnen uitbesteden tegen lagere prijzen zelfs slavenarbeid). Wanneer je slow fashion-producten bij ons bij The Lingerie Addict koopt, garanderen we dat wat er in elk ontwerp gaat 100% ethisch is – van het op verantwoorde wijze inkopen van materialen tot het ethisch produceren ervan in Europa of Noord-Amerika.

Slow Fashion is de weg vooruit om van onze planeet een betere plek te maken.

Volgens de Global Fashion Agenda is een coalitie van organisaties die zich inzet voor het duurzamer maken van de mode-industrie, slow fashion de weg vooruit voor alle sectoren. Ze geloven dat het “kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mens en planeet door het bewustzijn te vergroten over onze relatie met kleding en hoe we allemaal keuzes kunnen maken die een positieve invloed hebben op ons milieu”. Slow Fashion is een belangrijk concept omdat het niet alleen verspilling voorkomt, maar klanten ook de mogelijkheid geeft om te kopen van merken die geven om hun product en het milieu om hen heen. Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je slow fashion zou steunen? Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Het is beter voor uw portemonnee! – Slow fashion moedigt consumenten aan om minder te kopen, maar betere stukken te kopen die langer meegaan dan goedkopere fast fashion items die al na één keer dragen (of wassen) uit elkaar vallen. Zo bespaart u op de lange termijn geld! En als je echt van één stuk houdt, zijn er manieren waarop je het kunt hergebruiken in iets anders dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld was, zoals het veranderen van oud denim in een opnieuw ontworpen spijkerbroek.

Conclusie

Slow fashion is een trend die niet meer weg te denken is. Het brengt duurzaamheid, ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid in de schijnwerpers en creëert een dialoog rond deze thema’s. De modewereld werd lange tijd gedomineerd door fast-fashion merken die in razend tempo seizoenscollecties produceren, maar nu zijn er merken die elders inspiratie zoeken – en die vinden ze in lokale gemeenschappen en handgemaakte producten.

 

https://www.fullcircleclothing.eu/

Gerelateerde berichten die u wellicht interesseren