Hoog in Google

By | mei 27, 2014

Hoog in Google: een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie

Vroeger was het gemakkelijk: een leuk bedrijfje op een handige plaats in het centrum van een stad of dorp, of aan de hoofdweg: meer had je niet nodig. De mensen waren nog niet zo mobiel en konden daarom niet ver reizen als ze iets wilden kopen. Daarom kwamen de klanten toch wel. Toen de vervoersmogelijkheden groter werden, werden echter andere dingen belangrijk: zichtbaarheid van het bedrijf, schaalvoordelen, en het maken van reclame. Voor het digitale tijdperk kon dit door je naam groot op de gevel te zetten en op zoveel mogelijk plekken posters op te hangen. Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om een onderwerp onder de aandacht te brengen van het grote publiek: wie veel geld heeft, kan een reclamebureau inhuren om een speciale marketingcampagne op te zetten die op verschillende manieren reclame maakt voor het bedrijf of doel waar het om gaat. Of het nu gaat om een speciale aanbieding van een bestaand bedrijf, een nieuw bedrijf dat zich in de markt wil plaatsen of om een goed doel dat naamsbekendheid wil verwerven en daarmee meer geld wil ophalen, maakt niet uit. Het is echter opvallend dat de nadruk in de internetmarketing, die steeds belangrijker wordt in het huidige digitale tijdperk, ligt op adverteren op verschillende websites en het sturen van reclame-mails. Er is namelijk één ding dat erg belangrijk is, waar weinig mensen echter vanaf weten: ervoor zorgen dat je hoog in Google genoteerd staat. Gebruikers van het internet onthouden namelijk zelden een website als ze iets willen opzoeken op het internet, maar gebruiken in de meeste gevallen de zoekmachine Google. Hier voeren ze de bedrijfsnaam in, of een zoekterm die ze aan het bedrijf waar ze naar zoeken relateren, en dan klikken ze op een van de eerste links. Het is dus zaak dat u hoog in Google staat: dat u bij deze eerste zoekresultaten komt te staan. Hoog in Google staan gaat echter niet vanzelf…

Hoog in Google: hoe werkt het?

Maar hoe zorg je ervoor dat je hoog in Google staat? Veel mensen denken dat dit ‘vanzelf’ gaat. Het gaat op een zekere manier ook vanzelf: Google heeft verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je zoekresultaten zo goed mogelijk aansluiten op je zoekterm. Google scant bijvoorbeeld teksten op websites op de zoekterm die je zoekt. Als je op zoek bent naar een bedrijf dat worst verkoopt, en je zoekt dus op ‘worst verkoper’ in Google, dan is de kans erg klein dat een website van een bedrijf dat bloemen verkoopt hoog in Google komt te staan bij je zoekresultaten. Tenzij alle teksten op de website van deze bloemist over worsten gaan. Daarom is het van belang op wat voor manier de teksten op de website geschreven zijn: hierover later meer. Een ander belangrijk aspect, dat van belang is op hoe hoog in Google de website komt te staan bij het zoeken op een gerelateerde zoekterm, is het aantal links naar de website die op andere websites staan. Google berekent hoe hoog in Google je website komt dus ook op basis van een soort referentiesysteem: als je website betrouwbaar is, staan er veel links op andere sites die de bezoekers doorsturen naar jouw site. Daarnaast heeft ook de manier waarop je website geprogrammeerd is invloed op hoe hoog in Google de site terechtkomt. Zit de site goed in elkaar? Dan is de kans dat deze hoog in Google komt groter. Nu is het natuurlijk totaal niet van belang hoe hoog in Google je website staat, als je site er niet goed uitziet. Daarom is webdesign een belangrijk onderdeel: als je website er goed uitziet en vooral naar behoren functioneert, zullen de klanten eerder iets bestellen bij je bedrijf of geld doneren aan je goede doel dan als er van alles niet werkt en de site er rommelig en onprofessioneel uitziet.

Zoekmachineoptimalisatie

Er zijn gelukkig manieren om ervoor te zorgen dat je meer klanten op je website krijgt, én dat je site hoger in Google genoteerd staat. Dit heet in een samenvattende term zoekmachineoptimalisatie. Er zijn verschillende manieren, waarop een website geoptimaliseerd kan worden voor een zoekmachine, en dus hoog in Google komt te staan:

  • Het is ten eerste van belang dat de website goed ontworpen is. Een goede website die goed gebouwd is en er daarnaast professioneel uitziet, zal niet alleen door Google, maar ook door de bezoekers goed gewaardeerd worden. Een goede website is dus de basis van het hele verhaal: een slechte site komt sowieso niet hoog in Google terecht.
  • Daarna is het belangrijk om vast te stellen wat de belangrijkste zoekwoorden zijn, waarmee mensen op zoek gaan naar een website als die van jou. Verkoop je wasmachines? Dan zijn bijvoorbeeld ‘wasmachine kopen’, ‘witgoedhandelaar’, ‘wasmachines vergelijken’ en andere gerelateerde zoektermen, goede keywords voor jouw website.
  • Aan de hand van deze vastgestelde keywords kunnen daarna, bijvoorbeeld door professionele tekstschrijvers, SEO-teksten geschreven worden: dit zijn teksten, die geoptimaliseerd zijn voor de vindbaarheid van je site, waardoor hij dus hoog in Google te staan komt. SEO staat namelijk voor search engine optimization.
  • Door middel van linkbuilding kan het aantal links dat op andere websites staan, die verwijzen naar jouw site, worden vergroot. Sommige websites doen aan het uitwisselen van links: door beide een link naar elkaars website te plaatsen, hebben beide websites er profijt van. Op deze manier komt je website ook hoger in Google te staan.
http://metallinks.nl/hoog-in-google-staan-loont/