Easy Web Search
Image default
Energie

Hoe werkt een AED?

Wat betekent de afkorting AED?
Bovenstaande afkorting staat voor Automatische Externe Defibrillator.
Defibrilleren betekent dat het apparaat het hart, wanneer dit fibrilleert (onregelmatige samentrekkingen vertoont) weer in het juiste ritme terugbrengt( defibrilleert). Dit gebeurt via het toedienen van stroomstootjes.

Wanneer wordt dit apparaat gebruikt?
Tegenwoordig zie je in en aan de muren van gebouwen steeds meer kastjes waar een AED inzit. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, zal de hulpverlener gaan reanimeren. Tegelijk zal hij of zij echter vragen of iemand een AED wil halen. Nadat dit apparaat is gebracht zal de hulpverlener het slachtoffer hierop aansluiten en het apparaat het werk laten doen.

Hoe werkt het?
Volgens de gesproken gebruiksaanwijzing worden de plakkers op het lichaam van het slachtoffer aangebracht en een stroomstoot gegeven. De bediening is dermate eenvoudig dat ook mensen zonder medische achtergrond en die in een stressvolle situatie verkeren het apparaat kunnen bedienen.

AED of menselijke reanimatie?
Reanimatie via dit apparaat is meer succesvol dan menselijke reanimatie. De tijd voordat de AED op de juiste plek is gebracht moet echter overbrugd worden door menselijke reanimatie omdat iedere seconde bij een hartstilstand telt. Op een EHBO- of BHV cursus zal dan ook aan beide soorten van reanimatie aandacht worden geschonken.

Wat is een goede plek voor een AED?
Plaatsing aan de buitenkant van een huis of een gebouw heeft uiteraard de voorkeur, omdat er dan ook buiten kantoortijden gebruik van kan worden gemaakt. Vaak wordt, na een al dan niet succesvolle reanimatie in een straat of wijk, gezamenlijk afgesproken een AED aan te schaffen. Een prima initiatief! Spreek dan wel goed af wie er zorg draagt voor het onderhoud en de kosten van het onderhoud.

Populaire AED’s

Aed’s komen in allerlei soorten, maten en prijzen. De standaard Aed’s zijn uitermate geschikt voor zowel getrainde als ongetrainde gebruikers. De meest populaire Aed’s voor algemeen gebruik zijn de:

Philips aed

Zoll Aed