Easy Web Search
Image default
Zakelijk

Hoe kan je thuiswerken zonder extra klachten?

Het lijkt erop dat de coronacrisis nog wel even zal duren. Daarom is het belangrijk om te accepteren dat we de komende tijd nog wel even thuis zullen werken. Thuiswerken is voor de een een hel terwijl de ander erbij zweert en nooit meer anders wil. Aan welke kant jij ook staat, je zal het jezelf prettig moeten maken. In dit artikel geven je een aantal tips om thuiswerken in deze lastige tijden wat aangenamer te maken. 

Begin bij het begin. Je bureau en alles daar omheen.

Als je thuiswerkt ben je over het algemeen met kantoorwerkzaamheden bezig. Over het algemeen is alles op kantoor goed geregeld, van ARBO goedgekeurde werkomgevingen tot de IT, tenminste, dat mag je hopen… Om ervoor te zorgen dat je werkplek thuis minstens zo goed is als die op je werk zijn een goed bureau en een ergonomische bureaustoel essentieel, je brengt het grootste deel van je werkdag immers door aan jouw bureau. 

De beste keus is tegenwoordig een zit sta bureau maar ook als je voor een traditioneel bureau gaat kan je prima gezond en ergonomisch werken. Let er wel op dat je bureau in elk geval in hoogte verstelbaar is. Daarnaast is het zaak om te controleren wat de minimum en maximum hoogte is van het bureau. 

Als je een ondergemiddelde lengte hebt, let er dan op dat de minimale hoogte van het bureau niet te hoog is. Andersom, als je wat langer bent, is het zaak om te controleren of de maximum hoogte van het bureau wel voldoende is. 

Je omgeving. Doe alsof je thuis bent maar trek een grens.

Stress is slecht voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Bij thuiswerken zit je constant in dezelfde omgeving, dag in dag uit. In de ideale situatie plaats je de werkplek in een ruimte waar je privé niet zoveel te zoeken hebt, bijvoorbeeld een extra kamer als je die luxe hebt. 

Zolders zijn ook mateloos populaire werkplekken voor thuiswerkers maar in de winter kan het afhankelijk van jouw zolder wel erg donker worden. Te weinig daglicht is op zijn beurt weer slecht voor je en kan zelfs tot vermoeidheid en ongelukkige gevoelens leiden. Let dus goed op of jouw zolder wel geschikt is als werkplek. 

Als je geen aparte kamer of zolder overhebt om goed te kunnen thuiswerken dan is de keukentafel of de bank vaak de enige optie. De bank zouden we echt als allerlaatste redmiddel adviseren. Op de bank dien je namelijk te ontspannen na een dag hard werken. Hoewel de meeste keukentafels niet de meest ergonomisch verantwoorde werkplekken zijn kan je er vaak wel gebruik maken van een ergonomische bureaustoel. Dat scheelt al de helft. 

Je privéleven. Doe je voordeel met de situatie en verbeter jezelf

Thuiswerken heeft veel nadelen maar het is niet allemaal kommer en kwel. Zo heb je geen reistijd meer waardoor je voor en na werk meer tijd hebt voor leukere dingen. Bijvoorbeeld een rondje hardlopen, extra lang douchen of simpelweg een half uur extra in bed blijven liggen. 

De beste manier om mentaal fit te blijven is door te sporten. Dus als je dit nog niet doet dan is deze crisis een mooie tijd om te beginnen met hardlopen. Pak gewoon een van de beginners schema’s, koop een paar schoenen en ga ervoor!