Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Hoe houd je het kantoor opgeruimd?

Je kent het wel, iedereen moet helpen het kantoor schoon en opgeruimd te houden. Maar, uiteindelijk de volgende morgen, zie je dat er toch van alles niet is gedaan. Behoorlijk frustrerend. ‘Het lijkt wel de mentaliteit die je in een studentenhuis ziet’, denk je misschien wel. Tja, het kan zijn dat het aan iedereen ligt. Toch kan het ook zijn dat er een manier is dat het met dezelfde mensen toch lukt. Hoe? Lees hier de tips.

Gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid

Hoe graag soms een werkgever verwacht dat schoonmaakklusjes op het kantoor worden gedaan, vanuit een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid, is de praktijk anders. Door iedereen verantwoordelijk te maken, maak je niemand echt verantwoordelijk. Het gevolg:

  • Het zijn vaak dezelfde mensen die wel wat doen.
  • Er zijn mensen die structureel niet bijdragen aan het schoonmaken.
  • Sommige dingen worden dubbel gedaan.
  • Andere dingen worden niet gedaan.

Je kunt als werkgever eeuwig wachten totdat het zich vanzelf reguleert en gefrustreerd blijven als blijkt dat dit niet werkt. Maar, je kunt ook voor een andere weg kiezen.

Professioneel schoonmaakbedrijf

Je kunt er ook voor kiezen om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen. Met een professioneel schoonmaakbedrijf heb je de belangrijkste schoonmaakklussen gewoon altijd gedaan. Geen irritatie meer over vieze tafels en dat soort dingen. Een professioneel schoonmaakbedrijf is hier ook voor bedoelt, jouw medewerkers hebben toch een andere hoofdtaak.

Takenlijst

Vind je dat mensen ook moeten weten dat er niks mis is met schoonmaakwerk en dat dit er ook bij hoort? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een takenlijst te maken. Ga gewoon een keer met de groep in overleg over wie wat doet. De standaard is dan bijvoorbeeld rouleren met de taken, maar in overleg en wederzijds goedvinden mogen ze ook ruilen. Maar, diegene die de taak als eerste kreeg blijft dan hoofdverantwoordelijk. Doet iemand zijn werk niet? Neem het dan ook net zo serieus als ander werk dat niet goed wordt uitgevoerd. Geef aan dat dit voor het bedrijf van belang is. Een schone opgeruimde omgeving is voor iedereen fijn. Het is dus ook echt belangrijker dan sommige mensen denken. Kijk eens hoe dit bevalt. Het kan zomaar eens verrassend uitpakken.

https://schoonmaakkaart.nl/professioneel-schoonmaakbedrijf/