Easy Web Search
Image default
Zorg

Online therapie vs.fysieke sessie

Wat is het verschil tussen online therapie en een fysieke sessie?

Online psychologen kunnen een fantastische uitkomst bieden voor iedereen die baat zou kunnen hebben bij traditionele, klinische therapie. Virtuele therapiesessies daarentegen houden in dat een gediplomeerde therapeut psychologische steun en advies biedt via een online videoverbinding. Of gesprekken nu in real time plaatsvinden, zoals een live videosessie, of in een minder onmiddellijke vorm, zoals via e-mail of tekstberichten, online psychologie behandelingen bieden een snelle en gemakkelijke toegang tot een psycholoog die met jou meedenkt.

COVID-19 veroorzaakt bijvoorbeeld extra stress en dwingt ook veel mensen om thuis te blijven. Gezien de omstandigheden wordt ook deze vorm van therapie steeds populairder. Als je virtuele therapiesessies overweegt, heb je misschien vragen over hoe ze verschillen van de traditionele in-person sessies. Hieronder lees je waar je rekening mee kunt houden.

De veiligheid en privacy

Online therapie kan uiterst effectief zijn om je geestelijke gezondheid te verbeteren, zolang het een vertrouwd, veilig platform is dat gediplomeerde therapeuten gebruikt. Net als bij een offline therapiesessie wil je dat jouw gevoelens, problemen en vraagstukken op een veilige manier worden behandeld. Privacy is enorm belangrijk. Als je besluit online therapie te proberen, houd er dan rekening mee dat niet alle dienstverleners encryptie gebruiken, waardoor je informatie gevaar kan lopen. Het is over het algemeen beter om sessies te houden via een beveiligd platform zoals E-Consulenza.

Verschillende manieren van communiceren

De manier van goed communiceren is het belangrijkste verschil tussen online therapie en persoonlijke therapie. De laatste vorm van therapie vindt plaats in het kantoor van een therapeut, waar jij en de therapeut elkaar oog in oog kunnen zien. Dit is nuttig om lichaamstaal en andere non-verbale signalen op te pikken.

Aan de andere kant…

Online therapie is vaak wel een stuk handiger dan traditionele therapie. In plaats van voor elke sessie naar het kantoor van een therapeut te rijden, kun je gewoon vanuit huis op een website inloggen. Veel online therapeuten hebben flexibele roosters, zodat je een sessie gemakkelijk in kunt plannen.

Een psycholoog kiezen die het best aan jouw persoonlijke behoeften voldoet is de eerste stap. Als je eenmaal aan een therapeut gematcht bent, blijf je gedurende de hele behandeling met diezelfde therapeut samenwerken (tenzij je liever samen met een andere professional werkt).

Is er verschil in de kwaliteit van zorg of therapie?

Nee. Een gerenommeerde aanbieder van online therapie zal gelicentieerde en opgeleide psychologen aan zijn cliënten aanbieden. Om zeker te zijn dat je de juiste aanbieder kiest, is het belangrijk na te gaan of je psycholoog de juiste vergunning en kwalificatie heeft – dit kun je gelukkig gemakkelijk opzoeken!

In veel gevallen biedt online therapie dezelfde kwaliteit van zorg. Verschillende onderzoeken hebben zelfs bewezen dat online therapie net zo effectief is als traditionele sessies voor de behandeling van een reeks psychische stoornissen, waaronder angst en depressie.

Boek een eerste consult online en ervaar zelf hoe fijn het kan zijn om online met een gelicentieerde psycholoog te spreken over jouw vraagstuk!

https://www.e-consulenza.nl