Easy Web Search
Image default
Zakelijk

Een VOG regelen

Een VOG of ook wel een verklaring omtrent het gedrag kun je nog wel eens nodig hebben voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, een visum of een emigratie. Je nieuwe werkgever kan vragen om een VOG voordat je wordt aangenomen. In sommige beroepen, zoals het onderwijs bijvoorbeeld, is een VOG zelfs verplicht. Dit komt omdat uit je VOG blijkt of je gedrag uit het verleden geen invloed heeft op je nieuwe functie. Het is zeker goed om te weten dat je altijd een VOG krijgt als je geen strafblad hebt. Je hoort daarnaast ook altijd als enige of je de VOG krijgt, je werkgever kan dit nooit inzien omdat jij het thuisgestuurd krijgt. Let op, want heb je wel een strafblad kan het best zo zijn dat je voor de ene baan wel een VOG krijgt en voor de andere baan juist weer niet.

 

Aanvragen

De VOG moet je altijd aanvragen bij de gemeente waar je woont. Woon je in Amsterdam? Dan kun je hiervoor naar het Stadsloket gaan. Online kan ook, maar dan moet de organisatie die de VOG van je wil hebben dit wel mogelijk maken. In de meeste gevallen kan dit tegenwoordig, want veel organisaties maken dit mogelijk. Heb je hulp nodig met de aanvraag? Dan kan de gemeente je vaak helpen of je nieuwe werkgever. Wist je dat er van de VOG twee versies zijn? Er is een versie voor normale personen en een versie voor rechtspersonen. Als je een werknemer bent heb je een VOG nodig voor normale personen. Als er een VOG voor rechtspersonen wordt aangevraagd dan kunnen bedrijven of stichtingen hun integriteit aantonen. Dit is handig bij het afsluiten van bijvoorbeeld een contract.

 

Meenemen

Bij de aanvraag heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en een volledig ingevuld aanvraagformulier. Gebruik hiervoor altijd het nieuwste formulier. Deze kun je zelf vinden op de website van Justis, degene die ook de VOG uitgeeft. Meestal is dit de taak van de organisatie die je wil aannemen. De organisatie vult dit formulier dan in en ondertekent dit vervolgens. Een kopie is ook goed voor de aanvraag van de VOG, zolang het maar ingevuld is.

https://aanvraag-zzpvog.nl/