Easy Web Search
Image default
Vervoer en transport

Dit is wat jij van wagenpark software moet weten

Fleet management kan helpen jou bij het veilig laten verlopen van logistieke bedrijfsprocessen. Dit kan immers een grote uitdaging zijn. Het doel van fleet management is de productiviteit en de efficiëntie te verhogen, terwijl tegelijkertijd de veiligheid van de voertuigen en bestuurders gewaarborgd blijft. Hierdoor kunnen bedrijven, van welke grootte dan ook, worden geholpen om hun wagenpark effectiever te beheren, de klanttevredenheid te verbeteren en de omzet te verhogen. Dit kan worden bereikt door een combinatie van voertuig tracking, monitoren van bestuurders en hun rijgedag en het bijhouden van brandstofverbruik en voertuigonderhoud. Maar hiervoor is wel wagenpark software nodig. In dit blog nemen we je mee in de voordelen van het gebruik van deze software.

Fleet management in het kort

Onder fleet management wordt ook wel het beheer en de organisatie van commerciële voertuigen dan wel wagenparkbeheer verstaan. Voertuigtracking is hiervoor de basis. Dankzij telematica kan de wagenparkbeheerder de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van voertuigen inzien. Op deze manier kan wagenparkbeheer zorgen voor verbeterde veiligheid en beperking van risico’s. De kern van een digitaal fleet managementsysteem is de zogeheten ‘Fleet tracking software’. Deze speciale software is gebaseerd op een GPS-systeem dat werkt met behulp van GPRS, satelliet of radio of een combinatie van deze drie.

Hoe wagenpark software werkt voor jou?

Over het algemeen is het doel van wagenparkbeheer het vergroten van de efficiëntie en productiviteit met daarnaast de veiligheid van bestuurders en voertuigen verbeteren. Dit kan helpen om risico’s te verminderen en kosten te verlagen. In veel opzichten is wagenpark software voor bedrijven een essentieel hulpmiddel geworden. Zo kun je voertuigen dankzij voertuigtrackingsystemen tegenwoordig efficiënter inzetten, wat de klant tevredenheid vergroot, de gereden routes optimaliseert en bezorgtijd vermindert. Ook geeft wagenpark software inzicht in het rijgedrag van de bestuurders. Dit betekent dat je dus ook kunt sturen op rijgedrag en bijbehorende brandstof- en onderhoudskosten. Mogelijk kun je hiermee besparen op kosten en de kans op ongelukken verkleinen. Dit laatste is trouwens hard nodig.

De kans op ongevallen verkleinen

Volgens het laatste rapport van de Europese Raad voor de Verkeersveiligheid waren er in 2017 in Nederland 613 verkeersdoden. In 2018 waren dat er helaas 678. Het aantal verkeersdoden is gestegen met 10,6%. Het is dus ontzettend belangrijk om te blijven werken aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen.

Meer efficiëntie door live voertuig tracking

GPS-autotrackingsoftware biedt meer dan klassieke gps-voordelen. Het stelt jou in staat om je vloot live te volgen en de voertuigen indien nodig om te leiden. Duidelijke overzichten van de exacte locatie waar voertuigen zich bevinden, de status van hun opdracht en de geschatte aankomsttijden kunnen een dieper inzicht geven in wat er zich afspeelt bij bijvoorbeeld jouw buitendienstmedewerkers. Hierdoor hoef je de chauffeur niet meer te bellen voor een update.

Daarnaast kunnen boekingen en afspraakherinneringen dankzij wagenparkbeheer software vereenvoudigd worden. Je kun in vele gevallen namelijk meldingen ontvangen als bijvoorbeeld een monteur vertraging oploopt bij een opdracht. Of wanneer een aan de monteur toegewezen opdracht nog niet bekeken heeft. Klanten kunnen door deze gps-trackinggegevens profiteren van meer nauwkeurig geschatte aankomsttijd. Dit maakt niet alleen de processen efficiënter, maar het helpt ook de klantenservice te verbeteren. Tevens bespaar je kostbare tijd.

Meer grip op logistieke processen

De software biedt op maat gemaakte gedetailleerde rapporten. Op deze manier kunnen gegevens omgezet worden in bruikbare informatie. Het delen van deze rapporten met jouw team, geeft je teamleden de kans te begrijpen waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Minder kans op fiscale boetes

Deze software kan jou bovendien een correcte kilometerregistratie leveren, die rechtstreeks aan de Belastingdienst kan worden doorgegeven. Zo kan automatische rittenregistratie niet alleen het aantal administratie uren terugdringen, maar ook de kans op fiscale boetes verminderen.

Besparing op brandstof- en onderhoudskosten

Brandstof besparen is voor veel bedrijven een prioriteit. De steeds schommelende brandstofprijzen maken van het volgen en plannen van de brandstofkosten een uitdaging. Door het tracken van brandstofverbruik kun je de mogelijkheden brandstof te besparen identificeren. Naast brandstofkosten kunnen ook de onderhoudskosten en de levensduur van voertuigen de bedrijfskosten sterk laten toenemen. Dankzij een geautomatiseerd fleetmanagementsysteem beschik je over alle gegevens die nodig zijn om een preventief onderhoudsschema, geheel op maat voor jouw wagenpark, te ontwikkelen. Te denken aan kilometerregistratie, het aantal gedraaide motoruren en het brandstofverbruik. Ook is het volgen van bijvoorbeeld het aantal storingen, startpogingen, wegsleepacties en spoedherstellingen mogelijk. Dit helpt bij het identificeren van potentiële probleemgebieden en patronen. Hierdoor kan je zien wat aangepakt of aangepast moet worden in het onderhoudsschema.

Nog even alle voordelen van wagenpark software op een rijtje

  •   Efficiënt beheer en meer grip op de logistieke operatie;
  •   Geschikt voor elk voertuig en vlootgrootte;
  •   Helpt bij het verlagen van operationele kosten, schades en stilstand;
  •   Begrijpelijke evaluaties en rapportages;
  •   Altijd en overal toegang tot uw voertuig en/of vlootgegevens;
  •   24/7 inzicht in de locatie van jouw voertuigen;
  •  Voldoet aan de wet- en regelgeving van bijvoorbeeld de Belastingdienst;
  •   Verbetert jouw serviceniveau door efficiënte communicatie met bestuurders, geminimaliseerde reistijden en geoptimaliseerde bezorgroutes.

Kortom, wagenpark software geeft inzicht in de technische gegevens en de activiteiten van een voertuig en haar bestuurder. Daarmee kunnen er rapportages gemaakt worden waarmee je waar nodig kunt bijsturen. Bijvoorbeeld op het moment dat het aantal schades toeneemt is of wanneer er veel stilstand is. Je krijgt dus meer grip op jouw logistieke processen en je kunt je voertuigen efficiënter inzetten waardoor je kosten kunt besparen.