Easy Web Search
Image default
Woning en Tuin

Alles over ventilatie in huis

Ventilatie in je woning: het is een belangrijke factor voor een goed en gezond leefklimaat. Maar wat doet ventilatie in huis en waarom is het zo belangrijk om dit te hebben? Met ventilatie kun je gezonde lucht in een woning behouden. Het komt echter regelmatig voor dat er niet of verkeerd wordt geventileerd.

Tocht, vochtproblemen en gezondheidsklachten zijn een aantal gevolgen van slechte ventilatie in huis. Vooral bij oude woningen komt slechte ventilatie vaak voor. Door middel van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem komt frisse lucht de woning in.

Zo belangrijk is ventilatie in huis

Sinds enkele jaren is een goed ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouwhuizen maar ook bij grondige renovaties van woningen. Ventilatie is belangrijk om een aantal redenen: De lucht bevochtigen De lucht ontvochtigen De lucht reinigen Wanneer er sprake is van een te vochtige lucht loopt je woning een groter risico op schimmels. Daarnaast zal je verwarming veel meer energie verbruiken. Je kunt voor iedere situatie een oplossing vinden. Zo kun je onder andere kiezen voor een centraal ventilatiesysteem. Een kleinere oplossing, zoals een ventilator in bijvoorbeeld de badkamer, kan de problemen ook verhelpen en het leefklimaat herstellen.

Slechte ventilatie: wat doet dit met je woning?

Wat zijn de gevolgen van een slechte ventilatie? Het is ten eerste slecht voor je gezondheid. Klachten als astma en reuma worden verergerd. Daarnaast neemt de mate van huisstofmijt ook toe, waardoor allergieën opspelen. Hoofdpijn, meer hoesten en de vorming van slijm in de longen zijn ook een gevolg van slechte ventilatie in huis. Daarnaast kan het vochtproblemen en muffe geurtjes geven. Loskomend behang, schimmels, beschadigd pleisterwerk, houtrot en ongedierte zijn ook problemen waar je mee te maken kunt krijgen.