Easy Web Search
Image default
Dienstverlening

Alles over een procesoperator worden

Wat is een procesoperator?

Een procesoperator is een persoon die de machine aanstuurt. De operator bestuurt, controleert en automatiseert de processen van de machines. Hij/zij is verantwoordelijk voor een goed verloop in dit proces.

Als procesoperator heb je inzicht in de technische processen, maar ook de veiligheid is erg belangrijk. Procesoperators kunnen ingezet worden voor energiecentrales, chemische fabrieken, olieraffinaderij bijvoorbeeld. Overal waar een machine te automatiseren is, is bijna altijd een procesoperator te vinden.

Procesoperators werken in ploegendienst, dit houdt in dat er 24/7 procesoperators aanwezig zijn om het proces dag- en nacht draaiende te houden.

Wanneer er een onderhoud plaatsvindt, wordt het kleine werk door de operator zelf uitgevoerd en het grotere werk door de onderhoudsafdeling Klein Onderhoud. Zo wordt het zo spoedig mogelijk opgelost, indien dit kan.

Groot onderhoud moet ingepland worden, waarbij de machines eventueel stilgelegd moeten worden.

Ook een procesoperator worden? Lees hier alles over procesoperator worden.

 

Werkzaamheden van een procesoperator

De werkzaamheden van een procesoperator variëren van dag tot dag, maar over het algemeen is de kern, de machines draaiende te houden.

Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

 • Het bewaken en bijsturen van productieprocessen in de controlekamer

 • Kwaliteitsmetingen uitvoeren en eventueel monsters afnemen

 • Signalementen rapporteren

 • Kleine reparaties verrichten

 • Hygiëne controleren

Zo zijn er nog veel meer werkzaamheden die de procesoperator uitvoert. Als procesoperator werk je in teams van 3 à 4 mensen. Kleine teams zijn flexibel om aan te sturen, vooral als het gaat om directe communicatie.

Het gemiddelde salaris van een procesoperator ligt tussen de € 1900,- en € 3900,- bruto per maand. Het salaris kan erg schommelen, aan de hand van je ervaring en kennis. Vaak ligt het ook aan wat voor een opleiding je ervoor hebt afgerond.

Toezicht houden op machines is essentieel. De machines moeten nu eenmaal optimaal draaien om de juiste output te leveren. Daarom zie je dat er bij veel bedrijven hoge verwachtingen zijn.

Zodra de machines stil komen te liggen, dan beginnen er alarmbellen te rinkelen. Wanneer de machines niet op de juiste snelheden draaien, wordt er minder omzet gedraaid. Dit is cruciaal voor het bedrijf.

 

Vereisten om procesoperator te worden

Wanneer je interesse hebt om als procesoperator te werken, is het belangrijk om te bekijken wat de vereisten zijn. Procesoperators worden vaak in drie niveaus gesplitst. 

De niveaus zijn:

 • Procesoperator A

  • tweejarige opleiding

 • Procesoperator B

  • vmbo- of mavodiploma met de exacte vereiste vakken

 • Procesoperator C

  • mbo-niveau 4

Na het behalen van de opleiding of diploma, is er de mogelijkheid om door te groeien in het bedrijf. Naarmate je meer ervaring opdoet en “loyaal” blijft aan het bedrijf, promoveer je ook eerder.

Als procesoperator heb je voor- en nadelen. De voordelen zijn:

 • Marktconform salaris

 • Vaak krijg je een auto van de zaak

 • Veel vrije tijd naast het werken

 

Nadelen zijn:

 • Werken in ploegdiensten

 • ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s nachts werken

 

Wanneer de voor- en nadelen in overweging worden genomen, wordt er een keuze gemaakt. Vaak zijn het de “jongere” mensen die al vroeg beginnen als procesoperator.

 

Hoe word je een procesoperator?

Een procesoperator wordt je door minimaal te voldoen aan een tweejarige opleiding, deze opleiding is volledig gericht op het uitvoeren van de werkzaamheden van een procesoperator.

De student die de opleiding volgt, leert de ins en outs van verschillende machines. De machines waar de student aan werkt, zijn vergelijkbaar met de machines in het werkveld.

Na het behalen van de opleiding, kan de student ervoor kiezen, om door te studeren of direct in dienstverband te werken. 

Wanneer een student doorstudeert, kan hij/zij een hoger startsalaris verwachten, maar hierbij maken ze wel de overweging om nog enkele jaren door te studeren. Dit maakt doorstuderen minder aantrekkelijk voor de mensen die direct aan de slag willen.


Wil je direct beginnen als procesoperator? Check Synsel voor meer informatie.

https://synsel.nl/